Wat gaat, wat gaat niet

Wie geheel wenst te verdwijnen van de Big Tech-radar zal volledig afscheid moeten nemen van de smartphone en zich tevredenstellen met een vaste lijn. Maar is dat reëel? In de huidige wereld zeer lastig en zelfs niet voor iedereen mogelijk.

Met een telefoon zonder Google kun je bijna alles. Maar, je moet bereid zijn om van sommige specifieke apps afscheid te nemen. Dat zijn in ieder geval de apps die je data delen met derden, zoals Facebook, Instagram, SnapChat, Spotify, Linkedin en WhatsApp.

Kan niet

 • Een Google vrije smartphone beschermt je er niet voor dat dhr. van Dissel wekelijks je bewegingsprofiel op zijn bureau ontvangt. (U wist niet dat dat gebeurt? Is echter zo!)
  De mobile telefoon techniek vereist dat je provider weet waar je bent. Dit is technisch noodzakelijk om jou het juiste signaal te kunnen sturen. Bij een verbinding met slechts 1 telefoonzender heb je een zeer slechte ontvangst, wat zich kenmerkt door rare geluiden of afgebroken woorden. Bij een verbinding met 2 zendmasten wordt het al beduidend beter maar is er ook hier en daar nog een schroefje los. Pas wanneer jouw telefoon verbinding heeft met 3 telefoonmasten is je verbinding perfect. Maar dan…. met drie verbindingslijnen….is de positie……op jawel precies 1,5 m te bepalen.
 • Op een Googlevrije smartphone werkt vrijwel geen enkele banken-app. Sommige apps werken enkel en alleen in combinatie met Google Play en/of GApps, vanuit veiligheidsoverwegingen. Want, ondanks alle nadelen die aan een telefoon kleven t.a.v. je privacy, is er ook een bepaalde mate van controle mogelijk omdat je telefoon op allerlei manieren aan je identiteit verbonden is. Bijna alle banken-apps maken gebruik van deze controle. Die controle is op een Google-vrije telefoon niet mogelijk, omdat de telefoon op geen enkele wijze aan één specifieke persoon gebonden is. Dat is ook precies waarom je zou kiezen voor het gebruik van een Google-vrij toestel.
  Oplossing: Thuis gewoon je bankzaken regelen, zoals het hoort. Op uw oude smartphone werken deze apps, wanneer u met een wifi verbonden bent, ook zonder simkaartje nog.
 • Je kan niet WhatsAppen zonder Google. Er zijn wel trucjes voor maar die zijn zeer omslachtig en installeer ik niet.
  Oplossing: Je vrienden en kennissen van Telegram overtuigen om met jou het contact te kunnen onderhouden, nog beter en vooral veiliger is de messenger app van Signal. Alternatief andere vrienden zoeken.

Gaat wel

Met een telefoon zonder Google kun je bijna alles. Alles wat enigszins zinvol op een mobiele telefoon is. Agenda, notities, mail, browser, appen enz.

 • De telefoons zijn door mij voorzien van het besturingssysteem LineageOS. Daarnaast heb ik een aantal handige apps geïnstalleerd, zoals: DuckDuckGo Browser, SimpleEmail en de F-droit-suite.
 • Omdat er geen App Store of GooglePlay geïnstalleerd is, installeer ik de F-droid catalogus. Dit is een alternatieve-app-platform voor vrije en Open Source Software gevuld met duizenden apps.
 • Via de F-droid catalogus is ook gewoon Telegram te installeren. Omdat ikzelf mijn twijfels heb over Telegram adviseer ik Signal te gebruiken. Het apk pakket hiervoor is moeilijk zonder Apple of Google te verkrijgen. Daarom leg ik deze in de download map klaar om naar behoefte te kunnen installeren.